Как да се научим да играем тенис на корт

Тенисът на корт е изключително популярен спорт у нас и лесно можем да се научим да го играем. Той има множество предимства, като подобряване на подвижността и гъвкавостта, мисловната дейност и цялостното здраве. Много забавен спорт е и масово хората се насочват именно към него. Как обаче да се научим бързо и правилно да играем? Ще споделим по-долу!

Кои са основните правила за игра на тенис на корт

Когато напълно начинаещи аматьори искат да се научат, на първо място, трябва да знаят поне основните правила на тениса на корт и да усвоят елементарна техника, преди да отидат на игрището. Игрището се нарича корт и то обикновено е правоъгълно, с тревно покритие. През средата на терена се поставя мрежа, разделяща го на две равни части. Тенисът се практикува от двама души или наричани още сингъл. Съществува и вариант с четири човека (по двойки), а ако те са съставени от мъж и жена, тогава играта се нарича смесени двойки.

Чрез някакъв жребий се определя кой от двамата първи ще сервира топката и кой от коя страна на игрището ще застане. Изпълняващият удара се нарича сервиращ, а другият – посрещащ. Този, който спечели жребия, има право на следния избор:

  • Дали да посреща топката или да изпълнява сервис. В този случай противникът може да определи полето, от което да бъде дадено началото;
  • Да направи избор относно полето, от което да започне. Противникът тук може да избира, дали да изпълнява сервис или да посреща;
  • Може да отстъпи избора и на противника си.

Всеки един от двамата играчи застава в полето си и има право да се движи навсякъде, в рамките на очертанията на игрището или извън тях. След завършване на всеки гейм, полетата се разменят. Това накратко са основните правила при тениса на корт и е важно да ги научим.

Как да се научим да играем тенис на корт 02

От какво оборудване се нуждаем

За да се научим поне на любителски тенис на корт, трябва да притежаваме следното оборудване:

  • Специална ракета – това е средството, с което разигравате топката на игрището. Вие задължително се нуждаете от ракета и при избора е препоръчително да се насочите към по-престижните марки, като Babolat и т.н;
  • Топки за тенис на корт – те обикновено са зелени и са предназначени именно за тази игра;
  • Специални обувки – не ходете да играете с обикновените си ежедневни обувки, тъй като има вероятност от контузия. Използвайте специални обувки, поддържащи крака стабилен;
  • Екипировка за тренировка – на тренировка можете да носите всякакви дишащи и проветриви дрехи, но при официални събития, добър вариант е носенето на специална екипировка.

Нужен ли ни е треньор

Ако искате да се научите и да се занимавате професионално, със сигурност ще трябва да ходите на уроци и да се доверите на специализиран треньор, който да провежда подготовката Ви, да определите целта и да покажете голямо постоянство. За да се научите да играете, можете да започнете да посещавате и специализиран клуб, където ще получите нужната подготовка и всичко необходимо за пълноценна игра.