Каква игра е покерът

Сред хазартните игри на карти в съвременните онлайн казина, най-разпространен и предпочитан е покерът, като този тренд е от десетилетия насам. Нека разберем малко повече за него, откъде идва, какви са правилата му, какви видове има?

Откъде произхожда покерът

Една от най-ранните форми на покера се е наричала “poque” с произход от периода на 1800 г. Какво стои в основата? Това е била играта на блъфиране и залози. Смята се, че тя се е зародила през 16-ти век в Ню Орлиънс, а по-късно от френското “poque”, тя е била прекръстена на “Poker”. Това вероятно е име, което е било по-лесно за произношение и впоследствие си е останало за постоянно. Други смятат, че корените на Poker идват от Древна Персия, където персите са играели нещо подобно.

В периода на войната между Севера и Юга, войниците масово играели покер през почивките си и се смята, че по това време е измислена комбинацията “Straight“. Какво е било състоянието на Poker след приключване на войната? Покерът вече е бил оформен със съвременните му елементи и е играел значителна роля сред любителите на картовите игри. Тогава вече съществувала системата от комбинации и почти всички са използвали тесте от 52 карти. Днес много хора свързват Poker с Дивия Запад и каубоите по баровете.

Каква игра е покерът2

Какви видове има

Отделните съвременни видове на покера са толкова много, че ще трябва да направим доста дълъг материал, в който да ги обясним всички. Ето защо, накратко ще изброим най-популярните и предпочитани днес разновидности и какви са техните особености:

  • Texas Hold’em – това е най-популярният вид и може да бъде намерен в голяма част от съвременните онлайн казина;
  • Тексас 6+ – аналог на по-горния, но с тесте от 36 карти. Тук комбинацията Фул-Хаус е заменена с Флъш;
  • Омаха – раздават се не по две, а по четири карти и при образуване на ръце, играчите използват две стартови, а не три общи карти.

Как се играе

Както вероятно Ви прави впечатление от по-горе изброените и накратко описани разновидности на покера, всяка си има индивидуални правила. Ето защо, не могат да бъдат описани единни стандартни правила, които да бъдат приложени в отделните случаи. Например, в класическия вариант се раздават по 4 карти, в други по 2, а в трети по 5. Броят на участниците може да е от 2 до 10, а картите им са частично открити и в основата стоят различните комбинации и залози. Целта е да притежавате най-силната, в сравнение с противниците си, ръка, така че да приберете цялата сума от масата.

Какво трябва да знаят новобранците? Важно е новите играчи да са наясно, че това е хазартна игра, при която нямаме пълна информация за ръцете на опонентите си и рискът от загуба е много висок, но пък и печалбите никак не са малки. Не може да се сравнява, например с шаха, където и двамата опоненти виждат позициите на фигурите си върху игралната дъска.