Как се играе Blackjack

Какво биха били съвременните онлайн казина, без популярната игра Blackjack? Тя е една от малкото, позволяващи чрез своите решения да окажете влияние върху конкурентното си предимство, пред това на крупието. Как се играе Blackjack и какви видове са предпочитани днес? Как и защо се броят картите, как да спечелите? Нека разгледаме правилата!

Как да играем Blackjack

Играта може да протече с един, двама или повече седящи на една маса участници, които играят всеки за себе си и се конкурират с дилъра. Първоначално се раздават по две карти на всеки от играчите и те поотделно изчисляват сбора на точките си. Основната им цел е да надиграят дилъра, което изисква висок общ сбор, но не повече от 21 точки. Тоест, ако Вашите точки са повече от тези на дилъра, но не надвишават 21, то Вие имате Blackjack и печелите рунда.

Ако резултатът Ви е нисък и имате нужда от още карти, можете да поискате повторно раздаване, но рискувате да надхвърлите границата от 21 точки, при което ще загубите рунда. Ето защо, е важно да се внимава.

Какви са особеностите на правилата

Как се играе Blackjack

След времето за залагания, дилърът, в посока на часовниковата стрелка, прави раздаване по една карта с лице нагоре, започвайки от ляво намиращия му се участник. После следва още едно раздаване, но бройката на дилъра е с лице надолу. В този случай, имате опция за закупуване на “застраховка”, чрез която компенсирате риска от обявяване на Блекджек от страна на крупието. Дилърът прави преглед на текущата си ръка и при липса на Blackjack, играта продължава. Важно е да се отбележи, че ако обърнатата с лице нагоре карта на крупието е 10 или с фигура, то Вие не можете да купите “Застраховка”.

В случай, че казиното не е обявило Blackjack, как отделните играчи на масата могат да подобрят резултата си? Ами като им се предлага по часовниковата стрелка раздаване на още карти. Ако стойността на ръката Ви е по-малко от 21, то Вие можете да удвоите залога си.

Какви видове Блекджек има

Видовете са най-различни, но в други статии ще се спираме на техните правила. Нека все пак информативно ги изброим накратко:

  • Класически;
  • Прогресивен;
  • Европейски;
  • Испански;
  • Switch;
  • Вегас Стрип;
  • Super Fun 21 и т.н.

Как се броят картите

Изключително важно е точното броене и смятане на общите точки, така че да вземате адекватно решение по време на играта. Това се натрупва с времето и опита, но нека видим как става броенето:

  • Стойностите от 2 до 10 отговарят на съответната цифра;
  • Валетата (J), Поповете (K) и Дамите (Q) се смятат по 10 всяка;
  • Асото (A) има стойност 1 или 11. Това много зависи според текущата ръка. Например, ако имате 10 и Ви се падне Асо, можете да го смятате за 11, така че да обявите Blackjack. Ако обаче, сборът Ви е 20 и се падне Асо, можете да го смятате за 1, обявявайки отново спечелен рунд.