Какъв е прякорът на националния отбор по футбол на Бразилия

Националният отбор по футбол на Бразилия стои в редиците на най-успешните футболни тимове в историята, притежаващ цели 5 световни титли на Мондиал, което го прави рекордьор до днес. Какви обаче са неговите прякори и какво означават те?

Каква е кратката история на националния отбор на Бразилия

Той представлява страната на всички международни и приятелски мачове и турнири. Този отбор е с пет победи на световни първенства и 8 победи в Купата на Америка. За годината на основаване на национала на Бразилия се счита 1914г., когато е бил изигран приятелски мач срещу английския клуб “Ексетър Сити”. През първите години на съществуването си, бразилският национален тим не блести с големи постижения. Девет години, след основаването си, той е бил признат от ФИФА за пълноправен член.

В периода 1930-та и 1934-та, бразилският национал е бил елиминиран още на първия етап от първенствата, но през 1938г. се наблюдава значителен напредък от страна на национала и той печели шампионския бронз. Успехите за тима идват именно във времето, когато начело са били треньорите Пеле, Гаринча и Загало. Тогава той печели три от четири провели се световни първенства. На 14-ти юни 2019-та година, бразилският тим се намира на трето място в класацията на FIFA.

Какъв е прякорът на националния отбор по футбол на Бразилия 02

Кои са прякорите на бразилския национал

Този отбор е 5 пъти световен шампион, рекордьор в спечелването на най-много първенства по футбол до днес и четири пъти Купата на Конфедерациите. Това води до появата на култовия прякор – Селесао или Кариоки. Първият се превежда като “Избраните”, а вторият – “Домът на белите хора”. Прякорът идва от това, че до момента, никой футболен тим няма подобни постижения, както бразилския:

  • Победи на най-много първенства;
  • Участия на всички 20 първенства по футбол;
  • Носители на световни титли от три части на света;
  • Двукратен вицешампион;
  • Осем победи във футболния турнир Купа Америка.

Какви други прякори има националният отбор на Бразилия

Играчите на национала на Бразилия носят още прозвището Canarinho или “Малките канарчета”, поради ярко жълтите си фланелки. На места, дори можете да чуете да ги споменават и под по-съкратения прякор “Канарчетата”. От друга страна, техничарите на отбора на Бразилия често са наричани и Samba kings, тъй като тяхната игра наподобява едноименния национален танц. По подобен начин са наричани и феновете, радващи се на вкарания с тази игра гол.

Именно защото бразилският национал е 5-кратен световен шампион по футбол, той получи и прозвището пентакампеон.