Еменало вън - Хип, хип... ура?!?

07 ноември 2017 | 09:16 | видяно: 4523 | Коментари: 46

Майкъл Еменало вече не е част от футболен клуб Челси. Фенове по цял свят празнуват все едно Челси е спечелил требъл. Но наистина ли тази новина е повод за радост?

Преди да споделя моя отговор за това нека си припомним какво точно е правил Еменало в любимият ни клуб.

Нигериецът започва работа през 2007 година като шеф на скаутите. Дали той е допринесъл с нещо за идването на играчи като Иванович, Малуда, Босингва и Матич може само да гадаем. Все пак е лесно да набележиш играчи като Белоти, Деко, Анелка и т.н. които играят в големите отбори. Не може да отречем, че двамата сърби са едни от най-добрите попадения в този период, а Малуда и Босингва дадоха не малко за отбора макар и на моменти да не ни бяха след любимците :).

През 2010 Еменало става помощник треньор, но само година по късно е повишен до технически директор. На тази позиция той ръководи скаутските мрежи на национално и международно ниво и подпомага работата на мениджъра на първият отбор. Освен това отговаря за техническите програми на академията.

От както нигериецът работи в Челси сме спечелили 3 пъти Висшата лига, 3 пъти ФА Къп, Купата на лигата, Лига Европа и Шампионска лига. Няма да споменавам колко силна стана школата ни през този период, но все още не проумявам защо треньорите не използват този ресурс.

Реално за мен той е допринесъл с работата за всичките трофеи, които сме спечелили след 2008/2009. Дали обаче щяхме да спечелим повече ако беше друг на неговото място?

Надали! Еменало може да отговаря за намирането на качествени футболисти, може дори и да води част от преговорите, но парите които Челси трябва да похарчи за трансфер или заплати се одобряват от най-довереният човек на Абрамович в клуба - Марина Грановская.

Рускинята започва работа в Челси почти веднага след като сънародника и става собственик. През 2010 година тя е упълномощен представител на Роман Абрамович, а две години по късно е вписана и в борда на директорите.

Нейното име нашумя през последните два трансферни прозореца, защото според мнозина са били трагични, а скандиранията "Emenalo Out" подразниха по запознатите фенове и тогава се чу и името на Грановская.

Всички  искат да сме като едно време - скъпата играчка на руският олигарх, но това вече е минало. След намесата на рускинята, Челси вече не е играчка, а бизнес като всеки друг. Ако изкарва достатъчно, ще има и пари за харчене.

Еменало напуска и това се възприема като добра новина. И аз мислех така доста време, но сега се чудя наистина ли е така?

Кой ще дойде на негово място? Ще има ли новият технически директор достатъчно авторитет  пред Абрамович, мениджър, Грановская и т.н. за да не се случват глупости?

Сега сигурно много от вас ще скочат и ще започнат да изреждат имената на Лукаку, Де Бройне, Йоренте и т.н. Моя отговор е къде са фактите? Дали сме искали Лукаку и Йоренте на всяка цена? Няма как да знаем това нали?

Де Бройне в момента е смятан за едни от най-добрите, но той бе взет в Челси да изкара пари за да може да имаме за харчене за класни играчи. Много други като него не достигнаха това ниво. Ако не го бяхме продали, а го давахме под наем какво щеше да се случи? Няма как да знаем, така че не гледайте разни футболни мениджъри и какво им говорят на тях числата, а реалността.

Де Бройне няма място във формацията която Конте използва. Ако пък трябва да му се намери то тогава какво ще правим с Азар? Няма как да играят и двамата, защото двама играчи, които не могат да помагат в защита вече са пречка в голяма част от мачовете, които предстоят на отбора.

Но стига сме гледали към миналото да обсъдим един трансфер от преди 3 месеца - Немяна Матич. Сърбина си партнираше чудесно с Канте, имаше доста асистенции... пасваше идеално в машината наречена Челси.

За мен продажбата му не е лоша, защото когато един играч не иска да играе за клуба то той няма място в него. Дали обаче трябваше да го продаваме на Мачнестър Юнайтед? Защо не? Защо нямаше такъв интернет "рев" срещу продажбата на Петър Чех в Арсенал?

Проблема за мен при този трансфер е, че Еменало допусна да се случи преди да намерим негов заместник. Защо обвинявам нигериеца, а не Грановская ли?

Много е просто. Еменало е човека, който трябва да помага на Антонио Конте, а рускинята да осигурява финансирането. Без значение дали тя е искала да се сключи по бързо сделката от финансова гледна точка или пък Майкъл е решил така да бъде е все едно - грешката е факт. Трябваше той да подсигури заместник и тогава да даде зелена светлина на този трансфер.

Еменало напусна! Хип, хип урааааа!

Кога обаче мениджърът ни, в случая Конте, ще има топките да налага играчи от школата, която е толкова добра разработена към днешна дата. Рубен Лофтус Чийк, Ейк, Чалоба, Тами Ейбрахам, Изи Браун, Люис Бейкър, Мусонда, Бога, Ампаду и много други играчи чакат своя шанс. Не ни трябват повече случаи като Лукаку, Шурле, Де Бройне и т.н.

Автор: Репортер Халбов
Chelsea Till I Die

Тагове

Коментари

Добави коментар
 1. 46
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от '">

 2. 45
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от tinfoil_dJQ26

  tinfoil_hTY69'">

 3. 44
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от

  '">

 4. 43
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от

  '">

 5. 42
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от tinfoil_Vbh81

  tinfoil_gZS54'">

 6. 41
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от tinfoil_dOf85'">

  tinfoil_lnZ62

 7. 40
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от

  '">

 8. 39
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от '">

 9. 38
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от tinfoil_VPh91'">

  tinfoil_snR08

 10. 37
  Публикувано 26 февруари 2018 | 15:43 от

  '">

Добави Коментар